Augustus: maand van het gebit!

Augustus is bij dierenartspraktijk Proosdijlanden weer maand van het gebit.

 De meeste mensen gaan 2 x per jaar naar de tandarts, om zo gebitsproblemen te voorkomen en een mooi en schoon gebit te onderhouden. Bij dieren word dit helaas vaak vergeten.
In februari is er landelijk de maand van het gebit. Wij hebben er voor gekozen om dit na een half jaar te herhalen om zo het gebit van uw huisdier nog beter onder controle te houden.
De hele maand augustus kunt u een afspraak maken voor uw huisdier voor een gratis gebitscontrole en advies door de paraveterinair. Er wordt bij de controle gelet op de aanwezigheid van tandsteen, ontstoken tandvlees en eventuele los zittende elementen.
Tandplak ontstaat door bacteriën en voedsel resten die op de tanden achterblijven en een glibberig laagje vormen, tandplak kan onder invloed van speeksel en zuurstof mineraliseren tot tandsteen. Voor de gezondheid van de hond en kat is het belangrijk om op tijd in te grijpen bij de vorming van tandsteen. Wanneer er veel tandsteen ontstaat zal ook het tandvlees gaan ontsteken en zich terug trekken wat kan leiden tot het uitvallen van tanden en kiezen wat gepaard gaat met veel pijn. Bij een ernstige tandvlees ontsteking kan de infectie via het bloed zich verspreiden door het lichaam wat gevaarlijke kan zijn voor de gezondheid.
Er zijn een aantal symptomen wat kan wijzen op een slecht gebit:
– Minder eetlust of gewichtsverlies.
– Slechte adem.
– Veel drinken.
– Overmatig speeksel produceren.
– Bloeden uit de bek.Het is verstandig om regelmatig het gebit van uw huisdier te controleren of te laten controleren bij de dierenarts op de aanwezigheid van tandsteen en loszittende elementen.
Mocht een gebitsbehandeling nodig zijn dan wordt deze onder narcose uitgevoerd. Tijdens deze behandeling zullen alle tanden en kiezen per stuk gereinigd worden met speciale apparatuur. Ook kunnen loszittende tanden of kiezen verwijderd worden.

Het beste is om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen door de tanden regelmatig te poetsen. Ook is er speciaal dieetvoer, kauwsticks en mondwater verkrijgbaar wat de vorming van tandsteen tegen gaat.
De gehele maand augustus is de gebitsbehandeling voor uw huisdier met korting. En de gebitscontrole door assistente gratis. Ook ontvangt u een leuk presentje voor uw huisdier omtrent het gebit!

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u bellen of langs komen in de praktijk!

Filmpje over tanden poetsen: