DAP Proosdijlanden
Dierenartspraktijk Proosdijlanden is een eerstelijnspraktijk met uitgebreide voorzieningen. Dat betekent dat wij niet alleen alle medische basiszorg voor uw huisdier kunnen leveren, maar ook beschikken over specialistische en geavanceerde apparatuur voor de behandeling van complexere aandoeningen of problemen.
Als extra bieden wij
Gasanesthesie heeft goede regel- en bewakingsmogelijkheden en is erg veilig. Daarom heeft deze methode onze voorkeur.
Als het dier na de inleiding slaperig genoeg is, wordt hij geïntubeerd: hij krijgt een tube (buisje) in de luchtpijp. Met een cuff (opblaasbaar kussentje) zorgen we ervoor dat de luchtpijp alleen via de tube gas binnen kan krijgen. Als het dier moet braken of er bijvoorbeeld bij een tandheelkundige ingreep spoelvloeistof in de keel loopt, kan dit niet in de luchtpijp komen.
De tube is via slangetjes verbonden met het anesthesieapparaat. Via dit systeem worden de narcosegassen (zuurstof en isofluraan) toegediend en de afvalgassen weer afgevoerd.
Ook leggen wij de patiënt aan monitoren die ons informatie geven over de narcosediepte.
Klik voor meer informatie op het kopje: hartbewaking
Zodra de patiënt onder narcose wordt gebracht wordt de bewakingsapparatuur aangesloten. De CO2 (uitgeademde lucht) wordt gemeten. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt.
De ademhaling, de hartslag en de temperatuur zijn constant op een monitor zichtbaar. Er is altijd speciaal daarvoor opgeleide paraveterinair bij de patiënt om de narcose nauwlettend in de gaten te houden. Zodra de waarden zouden afwijken kan de narcose worden bijgesteld of kan er zelfs heel snel worden ingegrepen.
Er is altijd een dierenarts aanwezig wanneer de patiënt onder narcose is.
In ons laboratorium kunnen wij de volgende onderzoeken uitvoeren:
- Bloedonderzoek
- Urineonderzoek
- Ontlastingsonderzoek
- Microscopisch onderzoek
Röntgenstralen
Met behulp van röntgenstralen is het mogelijk om een foto van het inwendige gedeelte van uw huisdier te maken. Vaak worden er foto’s gemaakt van de het skelet om bijvoorbeeld een botbreuk vast te stellen. Ook kunnen er foto’s van de buik en borstholte gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld handig als we vermoeden dat uw huisdier een vreemd voorwerp gegeten heeft.
In veel gevallen kiezen wij ervoor om uw huisdier te laten slapen voor het maken van een foto.
Dit heeft voor zowel de dierenarts als het huisdier voordelen. Net zoals bij een gewone foto kan de foto onscherp worden bij beweging van het dier. Als een dier slaapt ligt hij stil en heeft de dierenarts alle tijd om hem/haar in de juiste positie te leggen. Soms moet er voor een goede foto een vreemde positie worden aangenomen, bij een wakker dier zou dit veel ongemak en stress veroorzaken.
Voor de röntgenfoto afspraak is het belangrijk dat uw huisdier nuchter is. Dit in verband met de narcose.
Wanneer de dierenarts in de spreekkamer een probleem met het gebit vaststelt, wordt er meestal geadviseerd een gebitsbehandeling uit te voeren.
Een goede gebitsbehandeling, vindt altijd plaats onder narcose om de volgende redenen:
- Een huisdier niet stil blijft zitten met zijn/haar bek open.
- De achterste kiezen zijn vaak het meest aangetast, daar moeten wij dus goed bij kunnen komen met onze apparatuur.
- Ook een gedeelte onder het tandvlees moet gereinigd worden met speciale apparatuur.
- Ook de binnenzijde van de tanden moeten worden schoongemaakt met de ultrasoon.
Tijdens de gebitsbehandeling maken wij onder andere gebruik van een ultrasoon reinigingsapparaat die met hoogfrequente trillingen het tandplak verwijdert zonder het glazuur te beschadigen en een apparaat om de tanden en kiezen te polijsten.
Wat zijn de kosten van een gebitsbehandeling?
De kosten van een gebitsbehandeling zijn afhankelijk van:
- Hond, kat, konijn, cavia
- Ras
- Gewicht
- De gezondheid van uw huisdier (hartfunctie, leverfunctie, nierfunctie)
- Status van het gebit.
Een eenvoudige reiniging van een jong, gezonde hond van een klein ras zal goedkoper zijn dan een reiniging met het trekken van kiezen of tanden van een oude hond van een groot ras met hartruis.
U kunt bij ons terecht voor
Wij hebben een stelling met onderhoudsvoer van de merken Hills® en Royal Canin® .
Kom gerust binnen wandelen, wij geven u graag advies!
Naast onderhoudsvoer verkopen wij ook dieetvoer. Wij vinden het belangrijk dat uw huisdier de juiste voeding krijgt en zo nodig dieetvoeding ter ondersteuning van bijv. gewricht klachten, overgewicht, urineweg problemen, nierproblemen, maagdarm klachten etc.
Indien u het idee heeft dat onderhoudsvoeding niet voldoende is en uw huisdier een speciaal dieet nodig lijkt te hebben is ons advies om langs te komen en samen met de dierenarts te bespreken welke voeding het beste bij uw huisdier past. Dit vinden wij erg belangrijk, omdat een dieet uitgebalanceerd is voor een aandoening. Indien u zomaar bijv. nierdieet aan uw huisdier geeft zonder dat uw huisdier onderzocht is kunt u riskeren dat uw huisdier voedingsstoffen te kort komt.
Wij beschikken over een gezelschapsdieren apotheek.
Voorschijven van medicatie kunnen wij niet zomaar doen. Niet alleen omdat het niet veilig is voor de gezondheid van uw huisdier om ‘zomaar’ wat mee te geven, maar aan het uitgeven van medicatie zijn een aantal wettelijke regels verbonden.
Voor een passend behandelplan is ons advies om telefonisch of online een afspraak in te plannen en dan langs te komen met uw huisdier.
In onze apotheek hebben wij middelen ter preventie van ecto-parasieten (op de huid van uw huisdier) en endo-parasieten (inwendige parasieten).
Kom gerust langs voor advies.
In de wachtkamer hebben wij leuke speeltjes, hersenwerkjes en snacks liggen.
Leuk als cadeau wanneer uw huisdier jarig is!