Konijn
Konijnen zijn hele leuke en slimme dieren om te houden als huisdier. Om een konijn een plezierig en gezond leven te geven, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.
Koppelen
De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het houden van konijnen als koppeltje. Een konijn alleen kan erg eenzaam worden,
dus we adviseren om twee konijnen te nemen. Een mannetje en een vrouwtje is vaak de meest succesvolle combinatie, een konijnenopvang
biedt vaak hulp bij het koppelen als u twee volwassen dieren uitzoekt.
Hok
Zorg voor een ruim hok, dat vermindert ook de kans op agressie en als het kan een buitenren zodat de dieren voldoende kunnen bewegen.
Bewegen bevordert de darmbewegingen en voorkomt overgewicht.
Sommige eigenaren laten hun konijn loslopen in huis, denk dan wel aan het wegwerken van snoeren en kabels en houd er rekening mee dat
meubels soms ook niet veilig zijn voor scherpe tandjes.
Voeding
De basis van het dieet van een konijn bestaat uit (onbeperkt) hooi en gras (ruwvoer), daarnaast mag wat groente gegeven worden.
Het is verstandig maar een handje biks (krachtvoer) te geven (20 gram/kg), aangezien ze hier erg dik van kunnen worden en dan
te weinig hooi eten. Hooi zorgt voor goede darmbewegingen en goede ontlasting.
Wees voorzichtig met koolsoorten en fruit, aangezien de darmen erg veel gas kunnen gaan produceren en het maag-darmkanaal stil kan
komen te liggen. Vraag ons gerust om advies over het juiste biks, want niet alle soorten zijn even goed. In de praktijk verkopen we krachtvoer dat uitgebalanceerd is en goed is voor de gezondheid van uw konijn.
Konijnen produceren twee soorten keutels
- Normale keutels
- Blindedarmkeutels, deze worden in de nacht uitgepoept en zijn zachter. Het konijn hoort deze meteen op te eten om in zijn vitaminebehoefte
te voorzien. Als het konijn te dik is en deze niet goed van zijn achterhand kan verwijderen, wordt de achterhand vies. Dat trekt vliegen aan die
eitjes leggen in de vacht. De maden die hieruit komen, gaan zich een weg naar binnen vreten wat leidt tot helse pijnen en niet zelden tot de dood
van het konijn. We noemen dit myiasis. - Controleer in de zomer dagelijks of de billen van het konijn schoon zijn!
Na een draagtijd van ongeveer 30 dagen worden babykonijntjes geboren, na 8 weken bij de moeder kunnen ze naar nieuwe eigenaren.
Vaccineren
We vaccineren vanaf 5 weken tegen myxomatose en RHD1. De dieren zijn dan een jaar beschermd. Kijk voor uitleg over deze aandoeningen bij ziektes.
In 2015 werd Nederland opgeschrikt door een massale sterfte onder wilde konijnen door een nieuwe variant van RHD, namelijk RHD2. Op dat moment zijn we met een nieuw vaccin tegen deze variant gaan inenten. Aanvankelijk deden we dat 2x per jaar. Nu de infectiedruk lager is, vaccineren we 1x per jaar.
Helaas zijn de RHD1 en 2 nog niet in 1 vaccin verkrijgbaar, maar ze mogen wel tegelijk toegediend worden. Voor de vaccinatie worden de dieren grondig door ons nagekeken en zullen we uw vragen beantwoorden.
Castratie
Konijnen zijn erg jong geslachtsrijp, al vanaf 3-4 maanden en worden na een nestje ook weer heel snel opnieuw zwanger. We raden dan ook aan om de rammelaars (mannetjes) met 4 maanden te castreren. Vaak worden ze dan ook minder territoriaal en agressief naar mensen en andere dieren.
De voedsters (vrouwtjes) castreren we vanaf 6 maanden, afgezien van het voorkomen van een zwangerschap is dit ook raadzaam om op latere leeftijd baarmoederkanker te voorkomen.
Chippen
Wij adviseren om konijnen te chippen. Indien uw konijn ontsnapt en gechipt is kan de dierenambulance de chip aflezen en zo het konijn terug brengen
naar de eigenaar, mits de chip geregistreerd is. Het is belangrijk dat u deze chip koppelt aan uw gegevens,
dit registreren kan via de onderstaande link: registreren chip.
Kom gerust langs, zodat wij kunnen controleren of de chip goed geregistreerd is.
Blaasproblemen
Konijnen kunnen last krijgen van blaasproblemen. Dit valt vaak op doordat ze ineens vaker kleine beetjes plassen, soms gaan ze ook meer drinken of hebben een vieze achterkant die sterk ruikt. De urine van konijnen kan rood kleuren door voer of bloed, via urine onderzoek kunnen we het verschil maken. Behalve een blaasontsteking, kunnen blaasstenen of “zand” de blaas irriteren of zelfs leiden tot obstructie van de urinewegen.
Niet eten
Een konijn dat langer dan een dag niet eet, is een spoedgeval! Een konijn kan heel slecht zonder eten en komt dan steeds verder in de problemen. Het maagdarmkanaal komt stil te liggen terwijl de bacteriën gas blijven produceren waardoor het konijn zich heel beroerd gaat voelen. Maak zo snel mogelijk een afspraak dan proberen we de oorzaak te vinden en het op te lossen.
Gebit
De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Als boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten, slijten de elementen niet recht af en ontstaan haakjes. Deze prikken in de mond waardoor het konijn steeds minder graag eet. Voor een goede gebitsinspectie laten we uw konijn even slapen. Dit geeft minder stress en maakt ook een goede beoordeling van de achterste kiezen mogelijk. Tevens kunnen we dan gelijk eventuele haken verwijderen. Snijtanden inspecteren en slijpen doen we zonder narcose.
Abces
Konijnen hebben hele dikke en hardnekkige pus. Als een abces ontstaat (bijv in de mondholte bij een gebitsprobleem) moet dit vrijwel altijd operatief verwijderd worden om zo te proberen alle resten weg te halen.
Encephalitizoon cuniculi
Een hele mond vol, deze parasiet. Meestal zijn dit de konijnen die om hun as tollen, een scheve kop hebben en verlamd lijken. Het is echter een divers beeld gekenmerkt door hersen-/ neurologische klachten, verlamde achterhand, urinewegproblemen, gewichtsverlies en/ of oogproblemen. Ook dit is een echt spoedgeval, bij vroegtijdige behandeling is de kans op succes groter. Konijnen kunnen drager blijven en andere dieren besmetten of weer ziek worden.
RHD/VHS/ Rabbit Hemorrhagic Disease
Tot een paar jaar geleden kwam in Nederland alleen type 1 voor maar in 2015 was er een enorme uitbraak waarbij wilde konijnen massaal stierven en ook huiskonijnen doodgingen ten gevolge van type 2. Behandeling is vrijwel nooit mogelijk, de konijnen zijn vaak het ene moment gezond en liggen het andere ogenblik dood in hun hok. Er kunnen ook bloedingen optreden met name in de darmen. Preventief kunnen we vaccineren (zie kopje eerste jaar) tegen beide varianten, dit is ook van belang voor binnenkonijnen aangezien stekende insecten ook RHD overbrengen.
Myxomatose
Ook myxomatose wordt overgebracht door stekende insecten en is uiterst besmettelijk. Genezen van dit virus is erg lastig, dus we raden aan tegen myxomatose te vaccineren. Konijnen met deze aandoening krijgen zwellingen aan de kop en soms pussige, dichte ogen.
Myiasis
Myiasis of madenziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg de Lucilia sericata.
Wees vooral in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Ze kunnen eieren leggen in vieze haren of
met name wanneer het konijn aangekoekte poep heeft onder de staart of rond de anus. Of als er een andere huidontsteking aanwezig is zoals urinebrand.