Nieuwsbrief Juli 2017          

Kijken jullie ook terug op een geslaagde Pure Markt?
Wij in ieder geval wel! Wat was het gezellig en het weer werkte ook goed mee.  Een mooi begin van de zomer.

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

- Ziekte van Lyme. Is het gevaarlijk bij dieren?
- Een nieuw product tegen zonnebrand!
- De uitslag van onze prijsvraag van de zomermarkt.

 

Ziekte van Lyme:
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de spiraalvormige bacterie die Borrelia Burgdorferiheet. Een mens kan er erg ziek van worden, maar bij de hond zijn de symptomen meestal afwezig. De ziekte wordt overgedragen door teken. Niet iedere teek is besmet met deze ziekte. Het duurt ongeveer 48 uur voor dat een teek, na het bijten, de ziekte van Lyme overdraagt. De meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme krijgen geen klachten. Daarnaast duurt het soms weken tot zelfs maanden voordat honden symptomen krijgen. De symptomen: Geen, koorts, artritis (gewrichtsontsteking), nierproblemen. Honden krijgen geen rode plek als ze besmet worden.
90% van de honden die in gebieden waar Lyme voorkomt hebben antistoffen tegen Lyme. Er is een bloedtest die onderscheid maakt tussen gevaccineerde dieren en met onschuldige Borrelia stammen besmette dieren.
Ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen. Daarom adviseren wij een behandeling met een goed tekenmiddel. Behandeling van de ziekte van Lyme is langdurig met antibiotica. Er is ook een vaccin tegen de ziekte van Lyme. Het nadeel is dat je vaccineert tegen een ziekte waarvan de meeste honden geen  last van krijgen. Ook kunnen er problemen ontstaan die bij een infectie met Lyme ook ontstaan.
Ook katten kunnen afweerstoffen tegen de ziekte krijgen, maar het is erg waarschijnlijk dat de kat niet ziek wordt van Borreliose. (bron: oa website van MCvD en Caressa dierenziekenhuizen)

Zonnebrand:
Net als bij mensen, kunnen dieren ook verbranden door de zon. Niet alleen irritatie en beschadiging van de huid, maar zelfs kwaadaardige tumoren kunnen het gevolg zijn. Dieren met een  witte korte vacht lopen het meeste risico op verbranding. De huid van de oren, neus, buik en de liezen kunnen erg gevoelig zijn. Natuurlijk geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Het beste is dus om je dier binnen te houden. Zorg dat je huisdier zo veel mogelijk in de schaduw ligt of gebruik een zonnebrandcreme die niet schadelijk is. Wij hebben zo een SunBlock! (voor meer informatie: zie site van het Medisch Centrum voor Dieren)

Tot slot: de Uitslag!
Kijken jullie ook terug op een heerlijke zomermarkt?
Wij wel! We hadden een prijsvraag met wel 137 deelnemers! Super.

Het juiste antwoord was: 86.90 kg

De eerste prijs is gewonnen door: Anita van Putten! Top gedaan. Jij zat met 86.86 kg wel heel erg dicht bij.
De tweede prijs is gewonnen door Heidi Sonneborn met 87 kg en tot slot de derde prijs is gewonnen door Jan van Dijk, ook met 86.66 gram, zeer dicht bij en knap gedaan!
Jullie winnen allemaal een zak voer mogelijk gemaakt door Hill’s Pet Nutrition! Laten jullie weten wanneer je de prijs komt op halen?

Gefeliciteerd!

Volgende maand: Maand van het Gebit!–> Alle huisdieren zijn welkom voor een gratis gebitscontrole. Er zijn kortingen op producten ten behoeve van het gebit en de gebitsbehandeling door de dierenarts is met gereduceerd tarief!