Titerbepaling bij hond en kat.
Steeds vaker krijgen wij de vraag of we een titerbepaling kunnen doen.
Wat houdt een titerbepaling in?
Volgens de huidige richtlijnen worden honden en katten na de basisvaccinatie meestal om de 1 tot 3 jaar gevaccineerd. Wij noemen dit vaccineren op maat. De duur van bescherming na vaccinatie is afhankelijk van de infectie ziekte, van het type vaccin maar ook verschillend per persoon/ dier.
In plaats van opnieuw vaccineren is het mogelijk om een titer bepaling te doen.
Tijdens een vaccinatie geef je via een injectie een kleine hoeveelheid van het virus of de bacterie. Soms is dit een levend vaccin waarbij de inhoud verzwakt is. In andere gevallen is de ziekteverwekker in het vaccin dood gemaakt waardoor het dier er niet ziek van wordt maar het lichaam wel reageert met de productie van antilichamen/ antistoffen. Als het dier dan besmet wordt met de ziekte, heeft het antilichamen die de verwekker snel onschadelijk maken en het lichaam herkent de bacterie of het virus en gaat heel snel over tot de productie van antilichamen.
Bij een titerbepaling wordt de titer van antistoffen/ antilichamen in het bloed bepaald. (De titer van antistoffen in het bloed is de hoogste verdunning waarbij de antistoffen nog aantoonbaar zijn.) Als deze nog voldoende hoog is, weet je dat je op dat moment de vaccinatie niet hoeft te herhalen en voorkom je overvaccinatie.
De hond
De cocktailenting bestaat uit een vaccinatie tegen een aantal ziekten: Leptospirose (Ziekte van Weil), Leverziekte (hepatitis contagiosus canis, hcc), Parvo en Hondenziekte (Distemper of Carre)
De ziekte van Weil is een bacteriële ziekte en de enting geeft 1 jaar bescherming. Het advies is om jaarlijks tegen deze ziekte te vaccineren want een titerbepaling is niet betrouwbaar!
Voor de andere ziekten kan wel een bepaling gedaan worden.
Zonder vaccinatie (dus zonder antistoffen) zijn Hondenziekte en Parvo bijna altijd dodelijk. HCC en Ziekte van weil zijn vaak dodelijk of laten na behandeling veel schade achter. Daarom is het heel belangrijk de antistoffen titers op peil te houden.
Rabies oftewel hondsdolheid is een ziekte die in principe in Nederland niet voorkomt, maar wilt u met uw hond naar het buitenland dan is vaccinatie hiertegen verplicht. Voor sommige niet-EU landen is een titerbepaling na de vaccinatie noodzakelijk om te onderzoeken of er voldoende antilichamen gevormd zijn.
Voor kennelhoest bestaat geen betrouwbare titerbepaling, we vaccineren dmv een neusdruppelenting tegen de belangrijkste verwekkers van kennelhoest en veel pensions , hondenclubs of hondenuitlaatservices stellen deze verplicht.
Bij een voldoende hoge titer is er bescherming tegen ziekten zoals bijvoorbeeld Parvo en Weil. Helaas is het niet bekend hoe lang deze bescherming vervolgens op niveau blijft. Wel kunnen we een voorspelling doen aan de hand van de testuitslag. Het is echter niet mogelijk om voor langer dan 3 jaar een afdoende bescherming te garanderen dus sowieso zal er na 3 jaar altijd opnieuw een titerbepaling gedaan moeten worden, maar soms ook eerder.
De Kat
Bij de katten vaccineren we tegen kattenziekte (feline parvo virus) en niesziekte (veroorzaakt door meerdere ziekteverwekkers, maar we vaccineren standaard tegen feline herpes virus en feline calici virus).
Het is mogelijk om voor alle 3 een titerbepaling te doen.
Gebruik van een titerbepaling:
- Zijn er voldoende antilichamen gevormd na vaccinatie?
- Is mijn dier toe aan een (complete) vaccinatie of volstaat het vaccineren tegen leptospirose?
- Hond/ kat met onbekende entstatus (bijv uit buitenland of via particulier zonder paspoort)
- Checken bij pups en kittens wanneer antilichamen van de moeder voldoende laag zijn: via de melk krijgen ze beschermende antistoffen mee, maar deze nemen na een aantal weken af. Als je vaccineert als deze antistoffen nog hoog zijn, vangen ze het vaccin weg en is het dier later onbeschermd als deze antistoffen van de moeder verdwenen zijn. Dit kan wel betekenen dat we meerdere keren moeten testen. Sowieso is een goede basisvaccinatie wel erg belangrijk!
- Bij dieren met aandoeningen zoals allergieën die je het liefst zo min mogelijk vaccineert maar bij wie je toch een goede immuniteit wil waarborgen
- Bij fokdieren om te bepalen of ze via de melk genoeg antilichamen zullen meegeven
Steeds meer pensions en shows accepteren een voldoende hoge titeruitslag in plaats van een jaarlijkse vaccinatie.
Wij zijn van mening dat vaccineren erg belangrijk is om ziektes buiten de deur te houden, maar we vinden ook dat het een mooie aanvulling is om de vaccinaties af te stemmen op het individuele dier. Om deze reden bieden wij vanaf nu titerbepalingen aan. Voor meer informatie over de procedure kunt u contact met ons opnemen.