Weetjes

De Kerstster geeft irritatie aan huid en slijmvliezen van honden en katten.
 
Bij inname irriteert het de slokdarm van uw hond of kat. Dit kan klachten geven als braken en veel speekselen. De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren.
 
Neem bij twijfel over inname contact met ons op. 
 

Waarom is chocolade giftig?

Chocola is gemaakt van cacao. Cacao bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden en katten zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.

Bel hoe dan ook naar ons voor overleg. Ook al gaat het om witte chocolade. In de meeste gevallen geven wij een injectie die ervoor zorgt dat de hond of kat die chocolade gegeten heeft gaat braken.

Doe dit NIET zelf d.m.v. zout voeren. Dit kan namelijk een zoutvergiftiging als gevolg hebben.

Hersenwerk met honden is wel bekend, maar hersenwerk met katten niet. 

Waarom eigenlijk niet? Katten zijn ook erg intelligent en het kan zeker geen kwaad je kat op deze manier uit te dagen en hem of haar na te laten denken.

Het is belangrijk om met iets simpels te beginnen. Denk aan:

  • Wat brokjes of snoepjes in een wc rol stoppen. Als dat lukt zal de volgende stap zijn, dat je de wc rol aan beide kanten dichtvouwd.
  • Stop wat brokjes in de eierdoos en leg hem open neer. De volgende stap zou zijn de eierdoos dichtmaken. 
  • Probeer vervolgens een voerpuzzel voor katten en kies dan een niet te moeilijke uit.

De Matatabiboom is familie van de Kiwiboom en groeit in Azië, met name in China en Japan. Op katten hebben de gedroogde takjes van deze boom een zeer bijzondere uitwerking.  Er zit een stof in die katten lekker vinden, die ze relaxeert en soms in lichte mate zelfs hallucineert.

Matatabi bevat Actinicine en matatabi lacton. Dit zijn alkaloïden met een lichte chloroform of alcohol-achtige werking die de zenuwprikkeling in de hersenen bij Felidae beïnvloeden.

Vaak wordt gezien dat katten die van zichzelf ontspannen en relaxt zijn minder interesse in de stokjes hebben dan katten die onder spanning staan. 

U kunt Matatabi geven als speelgoed. Katten spelen met het stokje, sommigen kauwen erop of bijten het aan stukken.

Veel katten gaan rollen en wrijven op plaatsen waar het stokje of restanten ervan gelegen hebben.

Na het spelen is de kat rustiger, de pupil verkleint en er wordt vaak gewassen en geslapen. Indien de bast van het stokje wordt verwijderd, is het effect nog groter.

Niet vaker dan twee tot driemaal per week geven omdat anders gewenning optreedt en de stokjes minder interessant worden. Neem het stokje weg zodra de kat is uitgespeeld.

Myiasis – madenziekte

Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg. Deze wordt aangetrokken door poep en wonden en legt dan eitjes op die plek. Vaak kunnen konijnen zich niet verweren tegen de vliegen. Binnen 12 tot 24 uur zijn er maden aanwezig op het konijn! Ze eten zich een weg naar binnen met een pijnlijke dood tot gevolg! Hoe langer het duurt voordat het dier geholpen wordt, hoe kleiner de kans is dat hij nog behandeld kan worden. De ziekte gaat zeer snel, controleer daarom uw dier minimaal 2 keer per dag en hou de billen schoon. Het is belangrijk dat u het dier echt oppakt om te controleren of de billen schoon zijn.

Hou ook het hok goed schoon!

Hou het dier op het juiste gewicht (max. 20 gram voer per kg lichaamsgewicht) en voorkom / behandel diarree.

Behandel het dier met Nomyiasis ®. Dit middel kan myiaisis voorkomen. De spray doodt ook de maden op het konijn!

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten